33,9922$% -0.09
37,4919€% -0.1
44,4247£% -0.37
2.745,80%-0,24
4.548,00%-0,09
18.140,00%-0,13
Daha önceki yazılarımda ve söyleşilerimde yazmıştım; Her ne kadar orada yaşamadıysam da o köy benim köyümdür. Önceleri Samandağ’a, şimdilerde ise Defne’ye bağlı Aknehir Köyü, diğer bir adıyla Nğeyri Köyü; Yaşam hücrelerimin şekillendiği yer. Anamın, babamın, yarimin köyü… İnsanı; sevecen, dürüst, çalışkan ve her şeyden önemli vicdani değerleri çok yüksektir.
Bugünkü yazımda Bsetinlğasi’de doğan ve yaşayan yürekli bir kadından ve yazdıkları güzel öykülerden bahsedeceğim. Sizi biraz merakta bırakırken köyü biraz daha betimlemeye çalışayım; Manzaraya, aşağı mahalleden bakıldığında, birbirlerinin arasından ve üstünden evlere çeşitli ağaçların hâkim olduğu bir kompozisyonu en üst tarafında gece ay, gündüz güneş misali El-Arabi Türbesi tamamlar. Yukarıdan bakıldığında, geçtiği her yere hayat veren Asi Nehri’nin bahçelerin kıyısından kıvrım kıvrım geçtiğini görürsünüz. “Keşke burada yaşasaydım.” diyebileceğiniz bir yerdir Aknehir…
Aknehir insanı; Yiğittir, güçlüdür, çalışkandır… Atalarına saygılıdır. Aydındır aynı zamanda. En zor şartlarda tarlada ekmeğini taştan çıkarmıştır. Kentten uzak kalmayıp sanayide yerini alırken bilim ve sanattan hiçbir zaman uzak kalmamıştır. Gönül kapıları, yüreğinde sevgiyi hisseden her insana açıktır.
Söz konusu Aknehir ve Aknehirli olunca sözlerim uzayıp gider bitmez tükenmez diyarlar gibi. Çiçeklerin soyundan gelen, daha küçücük bir kız iken bile özgür düşüncesinden ve özgürlüğünden ödün vermeyen yürekli bir kadındır Çiçekçi Kız. Sanırım bu kadar merak yeterlidir. Sanat ve edebiyatın her alanında şiirden müziğe, seyahat ve iş alanında görebildiğimiz Sevim Yunus Habip. “Çiçeklerin Soyundan” adlı bir hikaye kitabı ile dostlarına ulaşmış, gönül gözüyle yazdığı hikayeleri okuyucuyla keyifle buluşturdu. Asrın felaketi 6 şubat depreminden sonra ailemle yaşadığım Ankara’ya da ulaştı. Kitap, görev yaptığım okuluma gidip gelirken yol arkadaşım oldu. Yüreğimde çiçek açtı…
Hikayelerin satırlarında gözlerim gezinirken usumda birikiyordu yaptığı betimlemeler. Annesinden bahsederken gülen yüzü gözümün önünde belirdi. Etli yeşil fasulyeyi canım çekmedi desem yalan söylemiş olurum. Tadı nasıl da güzeldir köyümün Ayşe fasulyesi… Sevim Yunus Habip’in ilk öykü kitabı. Antakya’da ben edebiyatçıyım, ben şairim diyen birçok kişiye taş çıkartacak türden. Hikayelerin çoğu, belli ki yaşanan ve yaşananlara ek kurgular oluşturularak yazılmış. Oldukça başarılı. Kutluyorum köylüm sevgili Sevim Yunus Habip’i. Sole Kitap’tan Eylül 2023’te yayınlanmış. 90 sayfadan oluşan kitapta 13 öykü var. “Bahar Bayram Olunca” öyküsünde özgürlüğünün peşinde koşan kızı okuyacaksınız.
Antakya Kurtuluş Lisesi mezunudur Sevim Yunus Habip. Uzun bir aradan sonra çocuk gelişimi eğitimi aldı. Aalen Antakya Kültür ve Sanat Derneği çalışmalarına katılarak yazma serüveni başladı. Öykü çalışmaları; Antakya Masallarda Gizli, Asi’ye Gün İnerken, Tanrı Aşkı Yarattı, Asi’den Taşan Öyküler, Antakyalova Kardeş Öyküler, Farklılığımız Güzeldir, Yürekler Dile Geldi, Soteria gibi derlemelerde öyküleri yer aldı.
Sevim Yunus Habip; Aalen Antakya Kültür ve Sanat Derneği, Asi Der (Antakya Samandağ İskenderun) Derneği, Hayat Ağacı Derneği, Kültür Kentleri Birliği ve Çevre Koruma Derneği üyesidir.