33,9922$% -0.09
37,4919€% -0.1
44,4247£% -0.37
2.745,80%-0,24
4.548,00%-0,09
18.140,00%-0,13
Hatay’ın İskenderun ilçesinde Konteyner kentte depremzede çocuklar gezici ‘göz tarama’ muayenesinden geçirildi. Depremzede çocuklarda travmatik strese dayalı göz bozukluğu rahatsızlığıyla karşılaşıldı.
İskenderun Teknik Üniversitesi Merkez yerleşkesinde bulunan Üsküdar Belediyesi konteyner kentte Muş Alparslan Üniversitesi, Aydınlık Bir Yaşam projesi ile Genç Kızılay İl Başkanlığı koordinesinde yürütülen Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam Proje TIR’ında depremzede çocuklara göz muayenesi yapıldı.
7-13 YAŞ ARASI ÇOCUKLARIN GÖZLERİ MUAYENE EDİLDİ
’Sevgi ve Sağlık TIR’ı Önlenebilir Körlük İle Aydınlık Bir Yaşam Proje Koordinatörü Aykut Çağlı, deprem bölgesinde 7-13 yaş aralığındaki çocukların göz muayeneleri için yola çıktıklarını, muayenelerde travmatik strese dayalı göz bozuklukları ile karşılaştıklarını söyledi.
Muş merkezli başlatılan projenin deprem bölgesinde 11 il kapsayan bir göz taraması çalışması yürütmek için yola çıktıklarını aktaran proje koordinatörü Aykut Çağlı bugün İskenderun da ikinci günü özellikle 7-13 yaş aralığındaki çocukların gözlerini muayene edildiğini belirterek “6 Şubat depreminden sonra rotamızı deprem bölgesine çevirdik. Bugün Hatay’ın İskenderun ilçesindeyiz Üsküdar konteyner kent alanında etkinlik TIR’ımızı kurduk. Buradaki çocuklarımızın göz taramalarını gerçekleştirip kendilerine şüpheli bulduğumuz çocuklarımızın ilgili sağlık kuruluşlarına sevk edip tekrardan hasta takibini gerçekleştiriyoruz. İki hafta süresinde ortalama 11 ilimizi kapsayacak şekilde bütün çadır ve konteyner kent alanlarını gezerek ulaşabildiğimiz çocuklara yetişmeye çalışacağız” diye konuştu.
GÖNÜLLÜ HEKİMLER
Projenin Muş valiliği, Muş Belediyesi Muş Alparslan üniversitesi ve Muş il Kızılay şubesi tarafından koordine edildiğini ifade eden Çağlı, sevgi ve sağlık TIR’ında gönüllü hekimlerin çocukların gözlerinin taranmasının ardından yetişkinlerin de muayene edildiğine dikkat çekerek “Önceliğimiz çocuklar akabinde yetişkinlerimizde göz taramasından geçiriyoruz. Göz taramasını yaptığımız zaman çocuklarla alakalı psikososyal iyileşme adına oyun atölyeleri kurup yeteneklerini keşfetmeleri adına kendilerine saha desteği sunmaktayız. Bizler deprem bölgelerinde elde ettiğimiz verileri akademik bir çalışma ile uluslararası makalelerde yayınlanacak bir çalışma içerisindeyiz. Geçici çözümler yerine denenmiş kalıcı çözümler bulmaya hedefliyoruz” dedi.
ÇOCUKLARIN GÖZ BOZUKLUĞU TRAVMATİK STRESE DAYALI
İki günde yaklaşık 750 çocuğun göz taramasından geçtiğini aktaran Çağlı, pandemiden bu yana dijital ekran kullanma süresi ile birlikte çocuklarda göz hastalıklarının arttığının görüldüğünü vurgulayarak “Deprem bölgesinde karşılaştığımız strese dayalı göz hastalıkları, yaptığımız taramalarda bunlar önümüze çıkıyor. burası deprem bölgesi olduğu için göz hastalıkları strese dayalı gerçekleştiğini tespit ediyoruz. biz bunları akademik yayınlarımız ile birlikte mutlaka bir sonuca ulaştırmaya çalışacağız. Diğer bölgedeki yapmış olduğumuz tarama sonuçları ile deprem bölgesindeki yaptığımız tarama sonuçları biraz daha travmatik strese dayalı göz bozuklukları eriştiğimizi görebiliyoruz. şu anda strese dayalı göz bozuklukları daha çocuklara ait. Yetişkin hastalar stres odaklı değil de daha çok çocuklarımızda stres kaynaklı göz hastalıkları tespit olduğunu gördük” şeklinde konuştu.