34,2501$% 0.31
37,6274€% -0.4
44,9637£% -0.11
2.922,77%0,25
4.989,00%-0,08
19.896,00%-0,08
Seçmenleri en çok ne ETKİLEDİ? Hayat pahalılığı
Emekliler, en çok hangi partiye oy VERMEDİ? Cumhur İttifakı
Gençler, en çok hangi partiye oy VERMEDİ? Cumhur İttifakı
Kiracılar, en çok hangi partiye oy VERMEDİ? Cumhur İttifakı
Seçimin en başarılı belediye başkanı KİM? Mansur Yavaş
Sosyal belediyecilikte en başarılı başkan KİM? Mansur Yavaş
Seçimin en enerjik belediye başkanı KİM? Ekrem İmamoğlu
Seçimde en çok konuşma potu kıran KİM? Murat Kurum
Seçimde malvarlığı en çok tartışılan KİM? Turgut Altınok
Partisi tarafından en çok yıpratılan aday KİM? Lütfü Savaş
Seçimde en çok oy kaybeden PARTİ? AK Parti
Seçimde 1.ci olan PARTİ? CHP
Seçim stratejisiyle oylarını en çok artıran PARTİ? YRP
Seçim stratejisiyle en çok zarar gören PARTİ? MHP
Seçim stratejisiyle en çok oy kaybeden PARTİ? İYİ Parti
Türkiye’nin seçim sonrası en önemli GÜNDEMİ? Yeni Anayasa
2028’de seçimi KİM KAZANIR? Başarı hikayesi yazan kazanır.
SEÇİM ANALİZİ
AK Parti adaylarının “Türkiye bilir gerçek belediyecilik” sloganı halkın sorunlarına umut olmadı. Savunma sanayi ile övünen ve ana muhalefeti terör örgütleriyle işbirliği yapmakla suçlayan söylem sandığa az yansıdı!.. Erdoğan, devlet ile parti yönetimi arasında kaldı. AK Parti sokağın gerçeklerinden koptu. AK Partili seçmenlerin bir kısmı oy vermeye gitmedi. Seçimde AK Parti oyları 4 milyon eridi. AK Parti kadrolarında değişiklikler olacak.
“İşimiz gücümüz Türkiye” sloganı halkın sorunlarına umut oldu. Mansur Yavaş’ın “Az laf çok iş” sloganı ve Ekrem İmamoğlu’nun “İstanbul’a hizmette tam yol ileri” sloganı Türkiye’de umut oldu. CHP 3 milyon 300 bin oy kazandı. CHP, Türkiye ittifakı ve kent ittifakı ile seçimi kazandı. CHP sandıkta İYİ Parti, Zafer Partisi ve DEM seçmenlerinden önemli oranda oy alarak seçimin kazanan partisi oldu.
Yeniden Refah Partisi “Onurlu, yerli, milli muhalefet” söylemi ve “Ahlaklı belediyecilik” sloganı ile seçimin yükselen partisi oldu. AK Parti iktidarının milli konularda yetersizliğini, emeklilerin feryadını, İsrail ile ticaretin Filistinli Müslümanlara zarar verdiğini anlatan vb. söylemi seçmende karşılık buldu. AK Partiden transfer edilen adaylar AK PARTİ tabanından oy aldı. Seçimde Türkiye’nin 3.cü partisi oldu. Muhafazakar seçmenin; ilgi, dikkatini çekmeye ve taktirini almaya devam edecektir.
İYİ Parti liderinin sert, öfkeli, kızgın, kin duygularıyla muhalefet partilerine hesap soran söylemi seçmende karşılık bulmadı. Türkiye’de takdir gören Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’nu suçlayan sert söylem parti tabanında karşılık bulmadı. “Mecbur değilsin” sloganı ile halkın sorunlarına umut olamadı. İYİ Parti 1 milyon 700 bin oy kaybetti. % 3.76 oy oranı ile seçimin en başarısız partisi oldu. Meral Akşener İYİ Parti Genel Başkanlığı görevini muhtemelen bırakmayacak, istifa etmeyecektir.
MHP’li belediye başkan adayları ile AK Parti’li belediye başkan adaylarının aynı kentte rakip olması; her iki partiye zarar verdi. MHP “Cumhur Bizim Türkiye Hepimizin” sloganı ile halkın sorunlarına çare üretemedi. MHP 1 milyon 100 bin oy kaybetti ve Türkiye’nin 5.ci partisi oldu. MHP % 4.98’e düşen oylarıyla Cumhur İttifakının “zayıf ortağı” konumuna geldi.
DEM seçmenini “bir bölgeden başka bölgeye taşıyan” parti oldu. DEM seçmeni birçok seçim bölgesinde AK Parti adayı karşısında olan CHP’li adayı tercih etti ve CHP’li adaya “kent uzlaşısı” ile oy verdi. “DEM gelir devran döner” sloganı ile 9 vilayet, 65 ilçe, 10 beldede seçmene umut oldu.
BUNDAN SONRA NE OLUR?
Toplumsal algı yönetiminde farklı kitlelerin sorunlarına; çare üreten, umut olan ve güven veren liderler ve partiler başarılı olacaktır…
Bundan sonra “Doğru strateji, taktik ve uygulama planı” bilimsel olan liderler ve partiler başarılı olacaktır…
Yandaş, yalaka, yanar döner ve rantçı danışmanları dinleyen liderler ve partiler kaybetmeye devam edecektir…
Partilerde “Kadro değişikliği” olacaktır…
Ufukta “Kurulacak yeni partiler” görünüyor…
Önce Türkiye, önce insan…
Saygılarımla..